Een betrokken ouder zijn, relaties onderhouden, jezelf ontwikkelen op het werk, het huis verbouwen, vrijwilligerswerk doen, het huishouden organiseren of afspreken met vrienden en familie. Het liefst doe je het allemaal zo perfect mogelijk en wordt daarmee een groot deel van de tijd die je beschikbaar hebt ingenomen door het invullen van waardevolle tijd. Sterker nog: waarschijnlijk kan je bovenstaande lijst moeiteloos aanvullen.
Mentale veerkracht: het belang van herstel
Tijd zien we als voorwaarde om bovenstaande uit te kunnen voeren. In de Westerse maatschappij proberen we de dag zo in te delen dat alles er precies in past. De tijd managen om je leven te organiseren dus. Dat gaat een periode goed, totdat fysieke klachten en/of gebrek aan energie roet in het eten gooien. Je bent over je grens gegaan. Je kreeg wellicht al wat signalen zoals een zere rug, moeite met inslapen of doorslapen, toenemend gewicht, prikkelbare gemoedstoestand, moeite met concentreren of je voelde je gejaagd. Je dacht dat je alles voor elkaar had door je tijd te managen maar nu gaat dat opeens niet meer. Terwijl het je eerst wel lukte. Je hebt nog steeds dezelfde hoeveelheid tijd op een dag, maar het kost steeds meer moeite om dat te vullen met dezelfde activiteiten.
Zo’n vicieuze cirkel doorbreken doe je door andere, gezondere keuzes te maken. Daar zijn drie randvoorwaarden voor nodig die ervoor zorgen dat jouw batterij weer snel oplaadt:
- Hersteltijd inplannen
- Werken aan een sterk fysiek
- Herevaluatie van wat echt belangrijk is
Onder hersteltijd vallen vanzelfsprekend vakanties en vrije dagen. Minstens zo belangrijk is: Korte pauzes inplannen op werk, de tijd nemen om te lunchen of tijd vrij blokken tussen twee afspraken in (al is het maar een kwartier). Zo geef je jezelf mentaal de ruimte om te verwerken wat je hebt meegemaakt en je voor te bereiden op je volgende afspraak. Je zult merken dat je frisser bent aan het einde van de werkdag.
Een sterk fysiek? Het spreekt voor zich dat kracht- en conditietraining daar in belangrijke mate aan bijdragen. Stap voor stap door middel van passende oefeningen werken aan je lichaam. Hoe meer fysieke kracht, hoe meer energie en hoe groter de mentale veerkracht.
Bij het herevalueren van wat je echt belangrijk vindt is een lijst maken van je prioriteiten de eerste stap. Zo breng je de hoofd – en bijzaken in kaart. Vervolgens pas je het Pareto-principe toe om meer tijd (en dus energie) over te houden. Ben je al bekend met het Pareto-principe? Hier onder wordt het uitgelegd.
Het Pareto-principe
De 80/20-regel van Pareto stelt namelijk dat 80% van het resultaat wordt veroorzaakt door 20% van de oorzaak.
- 20% van je collega’s kunnen voor 80% van je werkplezier zorgen
- 20% van je inspanningen bij een project kunnen voor 80% van het resultaat zorgen.
- 20% van je inspanning kan leiden tot 80% van je besparingen
- 20% van je voedingsaanpassingen kunnen voor 80% van je resultaat zorgen als het gaat om gewichtsverlies.
Het Pareto-principe toepassen
Het Pareto-principe speelt een grote rol in gedragsaanpassing om jouw gezondheidsdoel te halen.
- Gooi al die mogelijke aanpassingen op 1 grote hoop.
- Kies nu een vijfde deel (20%) van deze mogelijke aanpassingen en ga hier volle bak mee aan de gang.
Wij gaan tijdens een intakegesprek graag met jou aan de slag om jouw persoonlijke gezondheidsplan op te stellen en te bepalen welke aanpassingen jij nodig hebt voor maximaal resultaat.