Hoe ik mijn energie, kracht en gezonde gewicht hervond

Na drie kinderen op de wereld gezet te hebben en daarna een tijdje overspannen te zijn geweest was ik toe aan meer beweging en een gezondere levensstijl. Maar ik voelde me nog moe, heb een drukke baan en wist niet zo goed waar ik moest beginnen. Naar aanleiding van een gesprek met een kennis die zijdelings vertelde dat zij onder begeleiding van een personal trainer trainde, ben ik onderzoek gaan doen naar personal trainers in de regio Leiden. Het aanbod is niet gering, en Sterker dan ooit onderscheidt zich door de aandacht voor energievraagstukken, naast fitness- en gewichtsverlies doeleinden. Tijdens het eerste gesprek met Martijn werd mijn gevoel bevestigd: Het draait bij Sterker dan ooit om realistische doelen en duurzame oplossingen. Wat de doelstellingen betreft werd er goed naar mij geluisterd en met mij meegedacht, ook gaandeweg, naar aanleiding waarvan die doelstellingen soms ietwat zijn bijgesteld. Ondanks dat gewichtsverlies bij mij nooit voorop heeft gestaan loopt het aantal kilo’s dat ik kwijt ben nu ruim in de dubbele cijfers. Mij energiek en fit willen voelen stond altijd voorop. En dat is precies hoe ik me na anderhalf jaar gericht trainen en gezond eten voel.

Naar een energieke mindset die vertrouwd aanvoelt

Het beginnen aan dit traject ging bij mij wel met wat onzekerheid gepaard. Ik heb vroeger – voor de zwangerschappen regelmatig (maar niet per se fanatiek) gesport en ik wist dat ik graag aan de slag wilde. Het is maar de vraag hoe het zal lopen en of je je doelstellingen zal bereiken. Natuurlijk vraagt het om een eigen inspanning, maar gaandeweg merkte ik dat mijn lijf zelf om gezonde voeding en beweging ‘vroeg’. Het voelt, anderhalf jaar later, dus niet alsof ik elke dag de motivatie en discipline moet opbrengen om fit te blijven. Het is inmiddels heel vertrouwd, zodanig dat als het een week of twee niet lukt om te sporten, bijvoorbeeld door ziekte, dat ik me daar geen zorgen om maak. De draad is zo weer opgepakt, mede dankzij de relativerende houding van Martijn. Naast zijn deskundigheid op het gebied van beweging en voeding is Martijn ook een uitstekende coach die goed in staat is zich in een ander te verplaatsen. Tegelijkertijd worden van tevoren afgesproken doelstellingen niet uit het oog verloren, en is Martijn goed in staat om daarin een motiverende rol te spelen, zonder te oordelen of de autonomie van de ander te ondermijnen.

Focus op kracht en maatwerk

Tijdens de trainingen besteden we veel aandacht aan kracht. Aan het begin moest ik hieraan wennen, omdat ik voorheen vooral op cardio gericht was. Inmiddels is ook dit aspect van de training vertrouwd (en leuk!) en merk ik dat mijn algehele gevoel van fitheid en welzijn hier sterk van afhangt. De trainingen zijn zeer afwisselend en er wordt écht maatwerk geleverd. Als een oefening (in eerste instantie) niet lukt, proberen we iets anders. Zolang het niet vriest kan er bovendien buiten getraind worden. En niet onbelangrijk: De trainingen gaan ook met goede gesprekken gepaard, waardoor de tijd voorbij vliegt.

— Kelly